Als executive search bureau maken wij vaak gebruik van assessments als hulpmiddel in selectieprocedures. Kandidaten in een selectieprocedure maken voor een tweede gesprek een assessment en worden ze vaak gebruikt bij loopbaanontwikkelingsgesprekken. Bij het maken van assessments is een goede voorbereiding het halve werk en daarom geven wij graag een aantal tips mee om het optimale uit je assessment te halen!

  1. Ga bij het invullen van het assessment uit van je eerste ingeving. Denk niet te lang na over vragen die gaan over competenties, maar ga uit van je gevoel. Dit geeft het beste weer wie je bent.
  2. Vul persoonlijkheidsvragen altijd eerlijk in. Doe je niet anders voor dan wie je bent, omdat voor een functie specifieke competenties worden gevraagd. Je wilt natuurlijk wel dat je mogelijk toekomstige functie goed bij je past.
  3. Heb je nog nooit eerder een assessment gemaakt? Oefen vooraf, dan weet je wat je kunt verwachten. Vaak onderschatten kandidaten de capaciteitentest, omdat ze eerder een gratis testje hebben gemaakt en dit hen goed afging. Deze gratis test zijn vaak een stuk makkelijker dan een echt assessment, verkijk je hier dus niet op. HRMforce biedt ook een oefenassessment aan, dat vind je hier. Zeker de moeite waard om naar te kijken.
  4. Probeer stress zo veel mogelijk te vermijden. Hier hoort een goede voorbereiding natuurlijk ook bij, maar ook het moment waarop en de omgeving waarin je het assessment maakt. Kies een rustig moment en een rustige omgeving, hierdoor kun je je veel beter concentreren en het optimale uit je assessment halen.
  5. Lees je goed in over hoe je de verkregen resultaten moet interpreteren, dit kan namelijk verschillen. Maak je bijvoorbeeld een assessment gericht op competenties? Dan spreken we nooit over goed/fout of hoog/laag, hoewel veel kandidaten dit wel denken. Maak je een assessment bij Neo-Mundo? Dan sturen wij altijd extra informatie mee over het assessment.

Met deze voorbereiding moet het helemaal goed komen! Heb je nog specifieke vragen over onze assessments? Neem dan contact met ons op via 010 – 7600985, we helpen je graag verder.