Ontwikkelingen huisartsen(spoed)zorg
- Organisatieadvies
- 30 augustus 2024
We zeggen het vaak zat: het zorglandschap is sterk aan het veranderen. Regelmatig komen zorgverleners vast te zitten in de spagaat tussen enerzijds de zorg zo efficiënt mogelijk en betaalbaar aan te bieden, en anderzijds is het niet altijd meer mogelijk om alle vormen van zorg op alle locaties te bieden. Zo staat ook de huisartsen(spoed)zorg aan de vooravond van behoorlijke veranderingen, gedreven door innovatie en digitalisering. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) moet er straks voor zorgen dat de zorg van de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk blijft. Wij hebben als Neo-Mundo veel kennis van de huisartsenzorg doordat wij daarin veel opdrachten vervullen. We nemen jullie graag mee in deze ontwikkelingen.
De komende 4 jaar is het IZA de agenda voor de zorg. Het gaat nadrukkelijk in op behoud van de kwaliteit en toegankelijkheid van de acute zorg door regionale zorgcoördinatie en samenwerking. De huisartsenzorg vormt een belangrijke schakel in het bereiken van de doelen in het IZA. Maar, huidige ontwikkelingen laten zien dat deze concentratie niet alleen gefocust blijft op de huisartsenzorg. Zo wordt er momenteel veel meer gekeken naar het ontwikkelen van geïntegreerde vernieuwende (acute) zorgconcepten tussen huisartsen, ziekenhuis, ouderenzorg, GGZ en het sociaal domein. Voorbeelden hiervan zijn het op- en inrichten van de Zorg Coördinatie Centra en de spoedpleinen.
Zorg Coördinatie Centra
Het doel is om in 2025 in elke acute zorgregio een Zorg Coördinatie Centrum te hebben. Deze centra moeten ervoor zorgen dat patiënten de juiste zorg, op de juiste plek, door de juiste professional krijgen. Hoewel deze verantwoordelijkheid bij de ROAZ-regio’s ligt, betekent dit ook veel voor de huisartsen(spoed)zorg. Het coördineren van acute zorg vereist goede afspraken tussen verschillende zorgaanbieders, duidelijke regels en een ICT-systeem dat alle zorginstellingen met elkaar verbindt. Een grote uitdaging dus die vraagt om domein overstijgend samenwerken tussen alle betrokken partijen.
Spoedpleinen
Er wordt gewerkt aan zogenaamde spoedpleinen waar de spoedeisende hulp (SEH) en huisartsenposten samenwerken. De beweging naar spoedpleinen binnen de acute huisartsenzorg wordt steeds groter en is op veel locaties in het land al zichtbaar. Dit helpt om het aantal doorverwijzingen te verminderen en zorgt voor een efficiëntere overdracht van patiënten. Bij het opzetten van deze spoedpleinen komen wel uitdagingen kijken, zoals de gezamelijke bouw, ICT, inzet van personeel, triage en vergoeding van de zorg.
Actieplan ANW
De afgelopen jaren is er een actieplan ontwikkeld door de LHV, VPH, InEen en NHG om de druk op de avond-, nacht- en weekenduren (ANW) te verlagen. En dan wel op zo’n manier dat de toenemende belasting van de ANW-uren geen “roofbouw” meer pleegt op de ‘dagzorg’. Het IZA heeft ervoor gezorgd dat de randvoorwaarden zijn ingevuld voor de uitwerking van dit actieplan. Het gaat onder andere om een betere verdeling van de diensten op de HAP, “spoed is spoed”, een aanpassing in het tarief voor ANW-uren, en de opzet van integrale spoedposten.