Daar is hij dan, dé vacature voor jou! Jij weet zeker dat je hier enorm in zult uitblinken en, niet geheel onbelangrijk natuurlijk, elke dag met energie naar je werk zult gaan. Je hebt er thuis goed over nagedacht, de plussen en minnen uitgeschreven en weet het zeker. Dit is het! En dan kom je natuurlijk uit bij de volgende (spannende) stap, solliciteren…

Op veel plaatsen wordt er nog steeds om een motivatiebrief gevraagd, echter er zijn ook steeds meer organisaties die dit liever in een persoonlijk gesprek verkennen. Wat nog wel zo goed als altijd wordt gevraag is je cv. Om die reden willen we je nu kort wat tips geven over het maken van je cv zodat jij al tijdens de eerste selectie een goede kans maakt op die droombaan.

  1. Er wordt gemiddeld 6 seconden naar je cv gekeken. Dat is natuurlijk niet lang genoeg om alle informatie volledig door te lezen. Recruiters scannen vaak je cv. Zorg er dus voor dat je cv overzichtelijk is en gemakkelijk scanbaar. Tip! Vraag bijvoorbeeld een bekende snel naar je cv te kijken, wat zijn de eerste dingen die hij/zij opvalt?
  2. Je meest recente werkervaring is ook vaak het meest relevant. Begin daarom altijd met je huidige functie en werk zo naar beneden. Hieronder volgen dan je opleidingen, ook met de meest recente bovenaan. Heb jij nog geen relevante werkervaring en gaat het om een startersfunctie? Dan speelt je studie vaak een grotere rol en kun je hier het beste mee beginnen.
  3. We weten allemaal dat je benoemt waar je hebt gewerkt, in welke functie en hoelang. Maar zeg jij ook wat jij daar precies hebt gedaan en welke resultaten jij hebt geleverd? Zeker doen! Je kunt dit i.v.m de scanbaarheid van je cv puntsgewijs opnoemen bij elke functie. Zo weet je toekomstige werkgever meteen wat jij als professional meeneemt.
  4. Gebruik geen loze kreten. We zijn allemaal een teamspeler, communicatief vaardig en hebben zeker geen 9 tot 5 mentaliteit. Dat onderscheidt jou niet van de rest. Als je wat meer over jou als professional wilt zeggen probeer dan te bedenken wat jou echt uniek maakt. Wat krijg je bijvoorbeeld vaak terug van je collega’s?
  5. Er is niks mis met kleur bekennen in je cv. Hier kun je prima aangeven wat je ambities zijn, zo weet je toekomstige werkgever al direct wat jullie in de toekomst misschien voor elkaar kunnen betekenen.
  6. Het is altijd belangrijk dat je contactgegevens gemakkelijk terug te vinden zijn. Dit is zowel je telefoonnummer als je mailadres. Ook is het vaak slim om je woonplaats te benoemen, dit kan voor je toekomstige werkgever belangrijk zijn i.v.m. de reisafstand.
  7. Ben je bang dat je cv te lang wordt met al je werkervaring, bijvoorbeeld als je veel interim werk hebt gedaan, dan kun je ook altijd een aantal functies samenpakken waar je vergelijkbare werkzaamheden hebt gedaan. Als je deze keuze maakt is het altijd aan te raden te verwijzen naar je LinkedIn pagina, waar je misschien wel alle details hebt benoemd.
  8. Als laatste een tip over de lay-out. Je hoort vaak dat je direct moet opvallen en geen standaard word document moet gebruiken voor je cv. Natuurlijk is opvallen altijd goed en laat een mooie lay-out zien dat je er tijd aan hebt besteed, maar denk ook nog eens aan de scanbaarheid van je cv. Alle informatie moet gemakkelijk te vinden zijn. WORD heeft zelf ook cv sjablonen die je kunt gebruiken, deze zien er vaak overzichtelijk uit maar geven net iets meer persoonlijkheid weer dan een standaard document. Let op! Als je gaat solliciteren, sla je cv dan op als PDF. Anders loop je de kans dat iemand met bijvoorbeeld een Apple die het document opent in Pages een vreemde opmaak te zien krijgt, of andersom. En dat draagt natuurlijk niet bij aan jouw presentatie.

Zo, dat waren onze tips voor een cv dat jou de best mogelijke kans geeft op je droombaan. Wil je meer weten over solliciteren? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen! En houdt natuurlijk altijd onze LinkedIn en Instagram pagina in de gaten voor meer tips en tricks.