In deze tijd is solliciteren in veel gevallen anders dan anders. Face-to-face contact wordt zo veel mogelijk vermeden, waardoor veel sollicitatiegesprekken online worden gevoerd. Voor veel mensen is dit een primeur en dus geven we graag een paar praktische do’s & don’ts voor het voeren van online sollicitatiegesprekken.

Do’s:

 • Test alles voordat het gesprek begint.
  Heb je bijvoorbeeld nog nooit via Zoom een gesprek gevoerd? Zorg dat je vooraf weet hoe je in het gesprek komt. Mocht je er niet uitkomen: vraag het op tijd aan de persoon met wie je het gesprek voert. Zorg daarnaast dat je de internetverbinding, het geluid en het beeld van je device test, zo kan het gesprek zonder problemen starten.
 • Geef het aan als je naast het beeld aantekeningen, vragen of de vacaturetekst hebt liggen.
  Wanneer je dit niet doet en je steeds naast je kijkt, kan dit voor je gesprekspartner er ook uitzien alsof je met andere dingen (bijvoorbeeld je telefoon) bezig bent.
 • Zorg dat er zo min mogelijk omgevingsgeluiden tijdens het gesprek te horen zijn.
  Probeer alleen in een ruimte te zitten, dus zonder partner, kinderen of huisdieren. Denk ook bijvoorbeeld aan het uitstellen van de was als de wasmachine midden in het gesprek zou beginnen met centrifugeren.
 • Zet daarnaast je telefoon op stil.
  Een overgaande telefoon is in een face-to-face gesprek ook not done en dit is online niet anders.

Don’ts:

 • Ga niet met je rug naar een raam of voor een drukke achtergrond zitten.
  Tegenlicht maakt het beeld donker, waardoor het voor je gesprekspartner moeilijk is om jou goed te zien en daarnaast kan een drukke achtergrond heel erg afleiden. Ga dus voor een rustige achtergrond zitten, waarbij het licht goed is.
 • Ga niet in je badjas voor de camera zitten, maar kleed je naar je functie.
  In deze lockdown tijd is het voor veel mensen een gewoonte geworden om elke dag ‘makkelijke’ kleding aan te trekken. Zorg dat je er voor een sollicitatiegesprek wel verzorgd uitziet. Dit laat zien dat je het gesprek serieus neemt en dit zou je bij een face-to-face gesprek waarschijnlijk ook doen.
 • Kom niet te laat.
  Dit komt onprofessioneel over en de tijd die je te laat bent gaat meestal ook van je tijd af om het gesprek te voeren. De meeste kandidaten komen te laat vanwege technische problemen, dus zorg weer dat je alles vooraf test zodat je niet voor verassingen komt te staan als het gesprek begint.

Hopelijk maken deze do’s & don’ts het voor jou makkelijker om een online sollicitatiegesprek te voeren. Spreken wij jou binnenkort online voor een van onze openstaande functies? Je bekijkt ze hier.