Na een hectische periode in de zorgsector door Corona, is de rust grotendeels wedergekeerd en durven werknemers weer wat meer om zich heen te kijken. Waar zij tijdens de crisis veelal trouw wilden blijven aan hun werkgever en zorginstelling waar zij werkzaam waren, kijken ze nu voorzichtig weer naar nieuwe uitdagingen en banenkansen. Een uitgelezen kans voor werkgevers om nieuwe medewerkers te werven: het aantal beschikbare vacatures is namelijk nog niet terug op het oude niveau.

Maar hoe pak je zo’n werving- en selectietraject aan? Want ondanks het kleinere aantal beschikbare vacatures, is ook de pool aan beschikbare kandidaten nog steeds krap. Daarom geven we je een aantal tips om jouw vacature eruit te laten springen:

 1. De indeling van de vacaturetekst
  Begin altijd met een goede titel en een korte inleiding, om de interesse van de potentiële kandidaat te wekken: hier begint een potentiele kandidaat met lezen en moet de aandacht trekken. Pas dan leest iemand namelijk verder. Vervolgens ga je verder in op de functie: wat houdt de functie in, wat zijn de taken en uitdagingen? Hierna geef je aan wat de kandidaat wordt geboden: aantal uur, salaris, aanvullende arbeidsvoorwaarden, kenmerken van jouw organisatie die jou onderscheiden. Vervolgens geef je aan wat de functie-eisen zijn. Je sluit af met informatie over hoe de verdere procedure verloopt.
 1. Biedt meer zaken aan dan je van de kandidaat vraagt
  Zorg dat je onder het kopje ‘Aanbod’ meer punten benoemt dan onder het kopje ‘Functie-eisen’. Hierdoor heeft de kandidaat het gevoel dat je meer aanbiedt dan dat je vraagt en zal hij of zij een goed gevoel hebben bij jou als werkgever. Dit kan ervoor zorgen dat de kandidaat sneller solliciteert.
 1. Plaats de vacature via de juiste kanalen
  Kom erachter via welke kanalen je doelgroep te bereiken is. Dit kan via LinkedIn(groepen) zijn, verschillende vacaturewebsites of nieuwsbrieven. Als je met een goede vacaturetekst de juiste mensen weet te bereiken ben je al goed op weg.
 2. Maak de vacature zoekmachinevriendelijk
  Weet jij welke zoekwoorden een potentiële kandidaat gebruikt bij het zoeken naar een vacature? Dit kun je achterhalen door Google Keyword Planner te gebruiken. Verwerk de veelgebruikte zoekwoorden in je tekst, zo wordt je vacature sneller door potentiële kandidaten gevonden.

Bij een goede vacaturetekst komt dus meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Het maakt het werving en selectieproces wel een stuk makkelijker als je een goede tekst hebt neergezet. Neem hier dus ook de tijd voor en zorg dat je de juiste expertise in huis hebt, werven is namelijk niet iets dat je er ‘even bij doet’.

Heb je zelf de juiste expertise niet in huis? Wij denken graag met je mee in het vormgeven van jouw werving- en selectieproces, of kunnen deze uit handen nemen. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 010- 7600 985