Sinds januari 2021 heeft consultant Eva de Groot de unieke kans gekregen om voor HAP De LIMES, samen met een geweldig projectteam, het vaccinatieprogramma tegen COVID-19 voor kwetsbare ouderen en verstandelijk beperkten invulling te geven. Ongeveer 1.800 kwetsbaren zouden vanuit HAP De LIMES gevaccineerd gaan worden met Moderna. Twee weken na het zetten van ons laatste vaccin is het een mooi moment om terug te blikken op mijn ervaringen van de afgelopen maanden op dit mooie project.

Het in beeld krijgen van de juiste cliënten en de juiste gegevens was een proces apart. Viel die cliënt nou wél of níet onder de WLZ? Heeft deze cliënt een eigen voordeur of niet? Is dit een GGZ cliënt of toch een cliënt met een verstandelijke beperking? Hebben we alle cliënten doorgekregen vanuit de huisartsen of missen we nog een aantal?

Vanuit mijn rol als consultant ben ik daarom ook in een sprint bekend geworden met de regio van de HAP en voor welke organisaties de vaccinaties allemaal geregeld mochten worden.

Toen eenmaal de vaccinatieteams gevormd en de Moderna vaccins ontvangen waren begon de grote uitdaging. Hebben we genoeg vaccins besteld en hoe zorgen we dat de puzzelstukjes met aantallen zo goed passen dat we zoveel mogelijk flacons alsnog kunnen besparen en niks weggooien? Elke dag stonden we weer voor nieuwe uitdagingen: cliënten die toch niet meer gevaccineerd wilden worden, maar in de 2e ronde weer wel; waar halen we die vaccins vandaan of cliënten die in quarantaine zitten. Ook hadden we rekening te houden met onze teammedewerkers, die werden namelijk ook gedurende deze periode gevaccineerd, met daarmee het risico op ziekte en verzuim voor dit project.

Grote dank wil ik daarom uitspreken naar alle betrokkenen voor de enorme flexibiliteit en mijn team waarmee we elke keer tot oplossingen zijn gekomen en door wie ik nu een enorm positieve en waardevolle herinnering aan dit uitdagende project heb overgehouden.