Bart Don heeft jaren als zelfstandig ondernemer en op interim-gebied in de horeca gewerkt. Zo heeft hij verschillende horecabedrijven en een goedlopend event- en organisatiebureau opgezet. Totdat in maart 2020 het Covid-19 virus uitbrak en hij zijn kennis en kunde in wilde zetten in andere sectoren. De laatste jaren was Bart al veel betrokken en actief in het innovatief meedenken en werken daar waar Hospitality, Onderwijs en Welzijn elkaar ontmoeten en kunnen versterken. Hij zette in 2020 zijn ideeën op papier en legde dit voor aan een bestuurder in de zorg uit zijn netwerk met de vraag of hij dacht dat hij zijn ideeën in de zorg kon verkopen. Bart kon gelijk aan de slag bij de dagbesteding en werkt hij sindsdien als interim Hospitality specialist bij Stichting IJsselmonde-Oost.

Stichting IJsselmonde-Oost helpt ca. 100 mensen met een beperking om zelfstandig te wonen en prikkelt hen zelfstandig dingen te ondernemen op het gebied van werk. Bart en zijn vrouw organiseren al jarenlang wintersportvakanties voor mensen met een beperking, affiniteit met deze groep heeft hij dus zeker: “Als mens heb ik een grote affiniteit met de kwetsbare doelgroepen in de samenleving, ik ben graag onderdeel van de oplossing van hulpvragen en vraagstukken die zich hierbij afspelen.”

Hierbij is dus niet alleen het uitvoeren van het werk, maar ook het gevoel van bijdragen met het werk belangrijk. “Het gaat niet alleen om een hulpvraag invullen, maar tegelijkertijd ook een hulpvraag opvullen”, vult Bart aan.

Win-win situatie

“We zijn binnen de dagbesteding begonnen met vier verschillende groepen: Hospitality, Klussen, Groenvoorziening en Facilitair. Binnen elke groep is er een vakkracht aanwezig die kennis overdraagt en de regie houdt in het werk. Binnen Hospitality leert een groep, onder leiding van een kok, vijf dagen per week koken. Dat gaat om 50 tot 60 maaltijden per dag, welke binnen de woongroepen geconsumeerd worden. “De groep van Facilitair maakt de woningen binnen de woongroepen schoon en doet de was voor mensen die dit niet zelf kunnen”, vertelt Bart trots over het project. “Uiteindelijk is het ook een win-win situatie: de dagbesteding is nu niet alleen belevingsgericht maar ook zinvol, daarnaast krijgen mensen een verse maaltijd én het is kostenbesparend.”

Bart heeft de afgelopen maanden de bestuurder en MT geholpen zijn beleid te visualiseren. Er komt namelijk veel meer kijken bij het implementeren van dit project dan vaak wordt gedacht. Het concept en de uitwerking hiervan heeft hij samen met een team van 6 personen bedacht: vakkrachten, een teammanager zorg en hijzelf. Op de vraag wat de grootste uitdaging was antwoordt hij: “Het verdelen van de workload en het neerleggen van de verantwoordelijkheid bij de juiste mensen is een belangrijk aspect om de kans van slagen te vergroten, maar kost wel veel tijd. Als ik hier weg ga moet dit volledig geïntegreerd zijn.”

Dit soort concepten en projecten kunnen organisaties volgens Bart vaak wel bedenken, maar bij de uitvoering ervan worden zaken over het hoofd gezien of loopt het vaak stuk: “Het is geen rocket science, uiteindelijk kan elke organisatie dit realiseren. Het lastige blijft wel wie het eigenaarschap neemt, het moet echt een plek in de organisatie krijgen. Ideeën moeten niet alleen uitgewerkt worden, maar je hebt ook mensen binnen de organisatie nodig voor de uitvoering. Hier kan een externe hospitality specialist vaak wel het verschil maken door mensen binnen de organisatie te laten bewegen.”

Half oktober zit zijn werk bij Stichting IJsselmonde-Oost erop. Bart hoopt dat dit concept in meer organisaties geïmplementeerd kan worden en helpt hier graag bij. Benieuwd naar zijn ideeën en hoe jouw organisatie met dit concept aan de slag kan? Dan mag je hem altijd een berichtje via LinkedIn sturen voor een kop koffie.