De MARQ vroeg ondersteuning aan onze Neo-Mundo collega Sven den Hartigh, voor een periode van drie maanden tijdens een hectische periode met een grote interne verhuizing. Even “passen op de zaak” als interimmanager binnen de geriatrische revalidatiezorg, zodat de huidige managers hun handen vrij hadden om de verhuizing te begeleiden. Uiteindelijk bleef Sven bijna een jaar bij De MARQ, een organisatie die mensen met een kwetsbare gezondheid helpt revalideren om daarna zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. En, net als bij Neo-Mundo, zit samenwerken bij De MARQ in het DNA. Dit was dan ook het uitgangspunt voor Sven op de afdelingen in Zevenbergen en Etten-Leur met twee multidisciplinaire teams van totaal 70 personen.

‘In mijn loopbaan ben ik zelf, als therapeut en behandelaar, onderdeel geweest van het uitvoerend personeel. Ik weet als geen ander wat er speelt op de werkvloer en wat daarbij komt kijken en ik kan mij goed in hen inleven en aanvoelen wat nodig is. Als leidinggevende moet je meegaan met de maatschappij, waarin je binnen de kaders ook vooral medewerkers laat excelleren. Ik ben iemand die duidelijk en soms zakelijk is, maar ook verbinding maakt, luistert en elkaar eerst probeert te begrijpen, daarover in gesprek gaat en bijstelt. Als je interesse toont en begrijpt wat iemand drijft, kan je de ander stappen laten zetten in zijn ontwikkeling. Dat zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen.

Als manager neem ik een actieve voorbeeldrol in binnen een organisatie: thuis of online werken is bijvoorbeeld niet aan mij besteedt. Ik ben liever letterlijk zichtbaar op de werkvloer zodat ik voel en ervaar wat er speelt op de afdelingen en met een vooruitziende blik de teams op tijd kan bijsturen.
Ik ben geen manager die snel overneemt of gelijk in de bres spring om alles te regelen maar kijk juist naar wat iemand kan, hoe ik diegene tot zijn recht laat komen én daarmee ook de organisatie dien. Er zitten binnen teams altijd niet-ontdekte talenten die je tot hun recht kan laten komen. Een echte win-winsituatie dus en een benadering die goed binnen De MARQ bleek te passen!

Na bijna een jaar afscheid nemen is best gek. Je bouwt een band op, gaat de diepte in met elkaar en zet het primair proces stevig(er) weg zodat het meer beklijft en de veranderingen die je maakt met elkaar bestendigen. Dat zie ik ook echt als de toegevoegde waarde van een interimmanager van Neo-Mundo: die kijkt met een frisse blik van buiten naar binnen, is verder niet verbonden aan de organisatie om carrière te maken, waardoor de spreekwoordelijke ‘vinger op de zere plek’ makkelijker gelegd kan worden. Op die manier kun je gemakkelijker een versnelling in gang zetten en in korte tijd veel impact maken.

Ik ben dan ook ontzettend trots op het resultaat dat we met elkaar hebben behaald en heb er alle vertrouwen in dat, nu ik het stokje weer overdraag, de eigen managers van De MARQ een fijne basis hebben om op verder te bouwen.’