Sinds april zet onze Sofie Bekenkamp haar expertise in bij Amsta, een zorginstelling met een duidelijke missie: zorg en ondersteuning bieden aan iedereen in Amsterdam die om welke reden dan ook niet in staat is het leven op eigen kracht vorm te geven. Aan ouderen en aan mensen met een verstandelijke beperking. En in het bijzonder aan mensen met complexe ondersteuningsvragen, die moeilijk ergens een plek vinden.

De opdracht was glashelder: de afdeling dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP) moest in juli de stempel van Regionaal Expertise Centrum (REC) D-ZEP behalen. De aandachtsgebieden en verbeterslagen waren duidelijk in kaart gebracht, maar er was een gebrek aan overzicht en coördinatie. Amsta had behoefte aan een externe expert om hen door dit proces te leiden. Een rol die op de schouders viel van onze Sofie.

Het doel was niet alleen het behalen van het REC stempel, maar ook ervoor zorgen dat het zorg- en welzijnsteam actief betrokken raakte. Dit team moest de vaardigheden gaan ontwikkelen om na het behalen van de stempel zelfstandig de ontwikkelingsstappen met evenveel passie voort te zetten.

Sofie komt direct voor een uitdaging te staan: met slechts een maand voor het opleveren van het visitatieverslag en twee maanden voor de daadwerkelijke visitatie, was er nauwelijks tijd om zich volledig in te werken. Een uitdaging die wel aan Sofie besteed is; in no-time paste ze zich aan haar omgeving aan, leert ze de organisatie kennen en maakt ze zich het onderwerp eigen.

Het project bestaat uit twee cruciale delen: het voorbereiden op de visitatie en het uitvoeren van ontwikkelingen ná de visitatie. In juli werd de eerste mijlpaal behaald met het verlossende nieuws dat Amsta werd voorgedragen als REC. Maar de reis is dan eigenlijk pas net begonnen: de D-ZEP afdeling moet blijven evolueren en zich verder ontwikkelen. Naar aanleiding van de terugkoppeling van de visitatie heeft Sofie dan ook een ontwikkelplan opgesteld. En om de snelheid van alle ontwikkelingen te waarborgen, werden enkele van de ontwikkelingen opgepakt of al in gang gezet. Van het opstellen van een ‘algemene D-ZEP-map’ met alle werkprocessen en afspraken, tot het schrijven van een projectplan voor het implementeren van exitgesprekken, Sofie pakte het met haar kenmerkende enthousiasme en duidelijke communicatie grondig aan.

In september ronde Sofie deze uitdagende opdracht af met een zeer tevreden gevoel. Het was haar eerste opdracht namens Neo-Mundo in deze rol, en het mag gezegd worden: best een gedurfde zet van Amsta om Sofie deze sleutelrol te geven! Als Neo-Mundo besteden we dan ook veel aandacht aan het begeleiden van onze projectleiders door medior collega’s. En doordat Amsta (net als Neo-Mundo) in én voor de zorg werkt, leer je als consultant het zorglandschap heel snel beter kennen en ben je inhoudelijk goed op hoogte van alle ontwikkelingen die spelen.

Sofie weet dan ook één ding heel zeker: haar hart ligt in de zorg en ze is graag dicht bij de zorg te vinden. Inmiddels is zij dan ook begonnen aan een nieuwe opdracht bij Argos, waar zij haar expertise en ervaring inzet in haar rol als recruitment marketeer en projectleider centraliseren flexpools.