“De cliënt centraal”, je ziet het terugkomen in de visie van (bijna) alle zorgorganisaties. Een prachtige slogan waar menig zorghart sneller van gaat kloppen. Maar is dit eigenlijk wel dé manier om de kwaliteit en kwantiteit van de zorg te verbeteren? Is het in deze tijd van een krappe arbeidsmarkt niet veel belangrijker om de medewerker centraal te zetten? Een gelukkige medewerker zorgt immers beter voor zijn patiënt/ cliënt. En dat is niet de enige rede om medewerkers centraal te zetten:

War on Talent

Net als in veel andere sectoren woedt ook in de zorg de ‘war on talent’. Er wordt getrokken aan talenten die ondertussen LinkedIn-moe zijn door het vissen van recruiters. De medewerker is aan zet. Ze hebben het voor het kiezen. Medewerkers willen graag autonomie in hun baan, een organisatie die vrijheid en verantwoordelijkheid durft te geven aan talent. Dit omdat de organisatie gelooft dat als ze talenten vrij laten, uiteraard binnen gestelde kaders, zij doen waar ze goed in zijn en dat dit ook het beste zal zijn voor de cliënt/ patiënt. Hiernaast is ook doorstroom geen onbelangrijk aspect in een ‘war on talent’. Immers, als een talent bij jouw organisatie geen kans krijgt op bijscholing of niet op andere afdelingen kan meelopen, springt de concurrent graag in dit gaat.

Wie bepaalt succes?

Een organisatie in crisis staat voor lastige keuzes. Natuurlijk zal je zorgen dat de organisatie overleeft en gaan beslissingen op korte termijn vaak ten koste van de medewerker. Echter, het gevaar is dat er te vaak keuzes ten koste van medewerkers en ten goede van cliënten en omzet worden gemaakt. Dat is de valkuil als medewerkers niet centraal staan. Op lange termijn moeten keuzes niet alleen goed zijn voor de cliënt/patiënt maar ook voor de medewerker. Want wie zijn, als het er op aankomt, degenen die het succes bepalen van een organisatie. Wie maken het grootste verschil in de klantgerichtheid? Dat zijn de medewerkers. Bovendien blijken medewerkers in heel veel gevallen veel beter te weten, dan wel te kunnen achterhalen, hoe patiënten/ cliënten echt geholpen zijn.

Dus denk er eens goed over na: wat doet jouw organisatie om medewerkers te binden en behouden? Hoe hoog staat door- en uitstroom op de bestuurdersagenda? En wordt er niet gekeken op welke afdeling de grootste tekorten zijn maar juist in welk team en bij welke cliënten/patiënten de (nieuwe) medewerker het beste past? Mijn advies: zet de medewerker centraal in plaats van de cliënt/ patiënt voordat de concurrent het doet.

Heeft jouw organisatie advies of ondersteuning nodig op het gebied van in-, door- en uitstroom? Neem dan contact op met Neo-Mundo via info@neomundo.local of 010-7600985. Misschien kunnen wij meekijken!