Je bent een professional en hebt je sporen buiten de zorg in bijvoorbeeld verschillende management- of bestuursfuncties verdiend. Deze zomer heb je nagedacht over je carrière en weet je zeker dat je naar een andere sector wil overstappen. De zorg interesseert je voor het vervolg van jouw carrière, maar de stap zetten naar deze sector blijkt lastig. Wij delen graag een aantal tips om je op weg te helpen naar jouw perfecte baan in ze zorg!

  1. Verdiep je goed in de verschillende sectoren binnen de zorg: DE zorg bestaat niet, elke sector is anders, dus wat zijn verschillen op het gebied van financiering en cultuur? Als je dit weet, kun je ook een betere afweging maken welke sectoren bij jou passen bij welke niet. Daarnaast is het goed je te verdiepen in de ontwikkelingen binnen de zorg. Deze kunnen van invloed zijn op je volgende baan en kunnen ook aan bod komen tijdens een selectiegesprek.
  2. Verdiep je in de functies die op dit moment in de zorg vacant staan: Welke termen worden er gebruikt? Altijd goed om deze termen ook mee te nemen in je cv en motivatie bij het solliciteren. Welke taken horen bij welke functie? Past deze functie écht bij mij of houdt de functie toch iets?
  3. Maak je cv goed leesbaar voor mensen in de zorg: Niet iedereen in de zorg weet hoe andere sectoren in elkaar zitten en welke programma’s daar bijvoorbeeld gebruikt worden. Gebruik dus geen vaktaal en leg begrippen uit. Tip: laat je cv na het opstellen door iemand lezen die niet in de branche werkt waar jij momenteel werkzaam bent.
  4. Leg goed uit waarom je wil overstappen naar de zorg. Voor jou wellicht helemaal duidelijk, maar goed om te benoemen waarom een specifieke sector in de zorg je aantrekt (en waarom je de sector waar je nu werkzaam bent, wilt verlaten). Hierdoor krijgt de organisatie waar je solliciteert ook een beter beeld of je geschikt bent voor de functie/ organisatie.
  5. Leg in je cv of motivatiebrief goed uit wat jouw product-markt combinatie is: Wat kun jij toevoegen aan de zorgorganisatie waar je solliciteert? Waarom ben jij de meest geschikte persoon voor deze functie? Als je van buiten de zorg komt heb je bijvoorbeeld een frisse/ andere kijk op processen in de zorg.

Vond je deze tips nuttig, maar zou je jezelf meer willen verdiepen in de zorg en nog meer sollicitatietips willen krijgen? Kijk dan eens naar onze workshop Carrière Wijzer Zorg, een twee uur durende bijeenkomst speciaal voor professionals die een overstap willen maken, waarin verschillende facetten binnen de zorg aan bod komen. De eerstvolgende workshop wordt gegeven op donderdag 9 juni 2022 dus schrijf je snel in want vol = vol.